Δομή Ακολουθίας

Η δομή της ακολουθίας

Η πρώτη απο τις τρείς βασικές δομές που χρησιμοποιούμε στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον είναι η δομή της ακολουθίας . Οι άλλες δυο είναι η δομή της επιλογής και η δομή της επανάληψης .

Η δομή της ακολουθίας είναι η πιο απλή απο τις τρείς δομές . Στη δομή αυτή οι εντολές που περιγράφουμε εκτελούνται όλες η μια μετά απο την άλλη , ακολουθιακά!

Παρακάτω θα δούμε μερικά λυμένα παραδείγματα για να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η δομή αυτή και τι δυνατότητες έχουμε.

Επίσης , θα δούμε μερικές απο τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε σε ασκήσεις αυτής της μορφής.

Το πιο σημαντικό είναι η σωστή κατανόηση και ανάλυση της άσκησης έτσι ώστε να μπορέσουμε την αντιμετωπίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα :

Παράδειγμα 1ο :
Να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα σε γλώσσα προγραμματισμού “Γλώσσα” το οποίο θα δέχεται δυο τυχαίους αριθμους και θα υπολογίζει και θα εμφανίζει το άθροισμά τους.

Πριν περάσουμε στην επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι έχουμε καταλάβει ακριβώς τι ζητάει η άσκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι εύκολα. Θα πρέπει να εισάγουμε δυο αριθμούς ,απο το πληκτρολόγιο, (Βλ: Εντολή Εισόδου Διάβασε ) και στη συνέχεια να εκχωρήσουμε το αποτέλεσμα του αθροίσματός τους σε μια τρίτη μεταβλητή, της οποία το περιεχόμενο θα εμφανίσουμε και ως αποτέλεσμα.

Λύση 1ου παραδείγματος :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡ_1
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Α,Β,Γ
ΑΡΧΗ
ΓΡΑΨΕ
 ‘ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΔΥΟ ΑΡΙΘΜΟΥΣ’
ΔΙΑΒΑΣΕ Α,Β
Γ<– Α+Β
ΓΡΑΨΕ ‘ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ:’,Γ
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τμήμα από τη σελίδα του Αλγόριθμου

algorithmos.gr